MBSR

De MBSR, Mindfulness Based Stress Reduction training, is in 1979 ontwikkeld in Amerika door wetenschapper Jon Kabat-Zinn in het universitair ziekenhuis van Massachusetts. Op zoek naar een methode die mensen met chronische stress - en pijnklachten zou kunnen helpen, verweefde hij ingrediënten uit het boeddhisme met westerse psychologische inzichten tot een helder trainingsprogramma. Hoewel mindfulness dus zijn wortels heeft in het boeddhisme, is MBSR voor iedereen die op zoek is naar geluk en vermindering van lijden. Je hoeft zeker geen boeddhist te worden om baat te hebben bij de training. In mijn MBSR training volg ik dit inmiddels klassieke programma.

Zeven principes vormen de belangrijkste basis van mindfulnessbeoefening: niet-oordelen, geduld, opnieuw beginnen (frisse blik), vertrouwen, niet-streven, acceptatie en loslaten. Deze zeven principes ondersteunen de mindfulnessbeoefening en helpen je om aandachtig te zijn, je niet te laten meeslepen door wat er gebeurt en volledig in het hier-en-nu te zijn. Ze komen in elke sessie van de training terug. Je leert bijvoorbeeld op te merken wanneer je weer aan het oordelen bent. Op het moment dat je het opmerkt kun je deze gedachte ook loslaten. Het zelfde geldt voor de andere principes. Merk op dat je aan het streven bent, geen geduld hebt of een situatie niet accepteert. Merk op, maar oordeel er verder niet over. En accepteer jezelf met compassie. De MBSR is een praktische training voor het ontwikkelen van mindfulness. Je leert door te doen, te oefenen. Steeds weer, elk moment opnieuw…

Acht sessies, plus een stiltedag*

De training bestaat uit acht sessies van 2,5 uur en een stiltedag. Iedere sessie heeft een thema. We trainen onze aandacht/opmerkzaamheid door lichaamsoefeningen, meditaties, theorie, (zelf)onderzoek en uitwisseling. De training duurt acht weken, een periode die goed te overzien is. En het is bewezen dat deze oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten.

Op een stiltedag worden mindfulness - en meditatieoefeningen aangeboden zoals: zitten in aandacht, bewegen in aandacht, bodyscan, loopmeditatie, stiltewandeling (buiten). De dag duurt van 10 uur tot 16 uur. Door langduriger met mindfulness te oefenen kun je hier op een dieper niveau contact mee maken. De dag wordt grotendeels in stilte doorgebracht, ook de pauzes en de lunch, waardoor het oefenen intensiever wordt.

Mindfulness is the best way to be with our suffering without being overwhelmed by it

Thich Nhat Hanh