Over mij

Mijn eerste kennismaking met mindfulness was tijdens de zomerretraite in 2002 in Plum Village, het boeddhistisch klooster in Frankrijk van zenleraar Thich Nhat Hanh. ‘I have arrived, I am home’ staat er in sierlijke letters op een houten bord. Na een periode van intense gebeurtenissen in leven liefde en werk, was ik overal behalve thuis. Maar de woorden ontroerden me. Waarom wist ik toen nog niet. Misschien was ik al thuis, altijd al?

Foto: Laurens Janus

Mijn naam is Sonja Kobus, in 1963 geboren in Den Haag. Vanuit liefde voor taal en literatuur studeerde ik Nederlands en Literatuurwetenschap. Daarna heb ik gewerkt als redacteur, onderzoeker en docent. In 2004 maakte ik de overstap naar het vak van communicatietrainer, sinds 2013 heb ik een eigen praktijk als trainer en trainingsacteur. Mindfulness en - meditatiegroepen begeleid ik al langer, sinds 2018 ben ik ook gediplomeerd mindfulnesstrainer. Naast beoefening van mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh, beoefen ik ook al vele jaren tai chi en mediteer ik in de Tibetaanse boeddhistische traditie o.a. Vipassana en Dzogchen.

Tot zover de feiten. Maar er is meer. Wat er niet staat is hoe hard ik altijd werkte om het goed te doen. Terwijl ik van binnen twijfelde aan mezelf. Perfectionisme en faalangst waren mij niet vreemd. Voortdurend streven, over grenzen gaan, ook in relaties. Vechten, vluchten… Ik voelde me vaak afgescheiden van mezelf en de wereld. Gevangen in mijn eigen geest.

Door jarenlange mindfulness beoefening ben ik gaan vertrouwen op mijn eigen kracht. Ik leerde (en leer nog steeds) mijn patronen te herkennen en los te laten. Ik leerde te stoppen met streven en dat gewoon ‘zijn’ goed genoeg is. Ik werd zachter en vriendelijker voor mezelf. Mijn eerste ervaringen destijds in Plum Village met loopmeditatie, eten in aandacht, kijken naar mijn eigen geest waren een openbaring. Ik kwam ‘thuis’. Door me volledig af te stemmen op het hier-en-nu kon ik contact maken met mezelf en ben ik beter naar mijn lichaam en grenzen gaan luisteren. Ik ontdekte dat de sleutel niet lag in vechten of vluchten, maar in overgave en acceptatie, in het erkennen en omarmen van alle gedachten en gevoelens.

Foto: Plumvillage.org

Ik geloof in de kracht van mensen. In het natuurlijke vermogen te helen en te groeien. Alles wat we nodig hebben is er al, wijsheid, kracht, vertrouwen, een warm hart en heldere geest. Tijdens de mindfulnesstraining ondersteun ik je graag bij het gaan herkennen en loslaten van de patronen die jou gevangen houden. In mijn groepen weet ik een sfeer van veiligheid en vertrouwen te creëren.

Mindfulness is een levenslange reis over een pad dat uiteindelijk nergens naar toe gaat, alleen naar wie je bent

Jon Kabat-Zinn