Mindfulness

Wat is mindfulness? Eenvoudig gezegd is mindfulness: je bewust zijn van wat er gebeurt en in contact zijn met wat je daarbij ervaart. Het is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot, waarbij we ons onbewust laten meeslepen door gevoelens, gedachten en gebeurtenissen.

Door de beoefening van mindfulness ontstaat er ruimte en bewustzijn, ontwikkelen we veerkracht en openheid. Ruimte om te kiezen hoe je wilt reageren in plaats van louter reactief te zijn. Veerkracht om ook in moeilijke situaties in balans te blijven.

Mindfulness is de vertaling van het Pali[1] woord Sati en werd ruim 2500 jaar geleden door de Boeddha in zijn leringen aangereikt. Het betekent: bewustzijn, aandacht of herinneren. Als je bent afgeleid is mindfulness die kwaliteit van aandacht die je eraan herinnert weer wakker en bewust aanwezig te zijn bij alles wat zich voordoet. Mindfulness is bewust zijn.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt trainen. Het helpt je om meer rust en balans te brengen in je leven. Je leert zoals dat zo mooi heet, in het ‘hier-en-nu’ te zijn en je niet te laten beheersen door pijn, verdriet, boosheid en andere ondermijnende gevoelens. Je kunt je gedachten niet stoppen maar je kunt wel stoppen ze te geloven. Essentieel hierbij is een houding van vriendelijkheid en mildheid naar jezelf, ook dat kun je oefenen en ontwikkelen.

[1] Pali is de taal die gebruikt wordt in de oude geschriften van het Theravada Boeddhisme

Wetenschappelijk onderzoek

Naar de effectiviteit en werking van mindfulness wordt door wetenschappers wereldwijd onderzoek gedaan. Dankzij deze onderzoeken wordt mindfulness steeds vaker gekenmerkt als bewezen effectieve behandeling. Onder meer in het RadboudUMC - Centrum voor Mindfulness te Nijmegen vindt een diversiteit aan onderzoeken plaats. Ze laten o.a. zien dat mensen die getraind zijn in mindfulness zich gelukkiger voelen, beter in staat zijn hun grenzen te bewaken, meer plezier ervaren in hun leven en productiever zijn in hun werk. De kans op terugval bij depressie neemt af. Ook blijkt dat door mindfulness stressklachten en ziekteverzuim verminderen. Meer weten? Bekijk de website van het RadboudUMC - Centrum voor Mindfulness te Nijmegen

Mindfulness is the willingness and capacity to be equally present with all events and experience with discernment, curiosity, and kindness

Christina Feldman